Bromfiets rijbewijsVerplicht vanaf 1 maart 2010: Theorie en praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs !

Vanaf 1 maart 2010 is alleen een theorie-examen niet meer voldoende om in het bezit te komen van een bromfietsrijbewijs. Je zult een heus praktijkexamen moeten afleggen bij het CBR voor je op de brommer stapt! Moeilijk? Nee hoor. Zolang je kiest voor een BOVAG-rijschool en je tijdens de praktijklessen laat zien dat je rekening houdt met het verkeer om je heen, is het examen een eitje.

Het bromfietsrijbewijs is de opvolger van het bromfietscertificaat en ziet er bijna hetzelfde uit als een autorijbewijs. Zo’n roze pasje dus. Tot nu toe kreeg je zo’n bromfietsrijbewijs na het behalen van een theorie-examen.

Praktijkexamen

Maar daar komt nu verandering in. Want vanaf 1 maart 2010 zal naast het theorie-examen ook een praktijkexamen worden ingevoerd voor het behalen van het bromfietsrijbewijs. Je zult enkele lessen moeten volgen en tijdens een praktijkexamen moeten laten zien dat je een bromfiets kunt besturen ( voertuigbeheersing ) en dat je weet hoe je je in het verkeer moet gedragen ( verkeersdeelneming ). Het theorie-examen blijft bestaan. Zeker voor het praktijkexamen is het noodzakelijk les te nemen bij een rijschool. Veel rijscholen die auto- en motorrijlessen verzorgen hebben de lesbrommers al klaarstaan.

Les

Om brommerrijles te kunnen volgen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.
Ook daar kan de rijschool je bij helpen: rijscholen die praktijklessen op de bromfiets geven verzorgen ook theorielessen waarin je voorbereid wordt op het examen. Je bent dan al klaar voor het ‘echte werk’ als je voor het eerst op de brommer stapt. Voor een lesbrommer, helm en een ‘oortje’ ( om contact te houden met de instructeur tijdens de les ) zorgt de rijschool. Bij ons rijdt je meestal alleen met de instructeur, alleen bij hoge uitzondering rijden er 2 kandidaten mee met de instructeur. Ook is het gebleken dat veel kandidaten moeite hebben om na 4 uur rijles de concentratie tijdens het examen erbij te houden, daarom rijden wij ook in blokken van 2 uur. Dus je eerste rijles is 2 uur en op de dag van je examen rij je nog eens een blok van 2 uur met aansluitend het examen.

Examen

Net als tijdens de rijlessen zal de examinator je volgen tijdens een rit van ongeveer 20 tot 25 minuten. Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. Vooruitkijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten. Na de rit vertelt de examinator je direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets, want je moet eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Dat duurt een paar dagen, maar dan stap je daarna ook met een veilig gevoel op de bromfiets.